Fit do ljeta

Bez obzira jeste li već nekoliko puta probali trenirati i promijeniti prehranu, ili ste već neko vrijeme u tom procesu ili tek namjeravate pokrenuti takve promjene, kad sve krene uvijek je najteže promjene održati duže vrijeme, toliko da one postanu nove navike i sastavni dio života, novi životni stil.

Zato je potrebno odmah na početku zadati sebi neki cilj.

Što u stvari želimo postići? Smršavjeti? Biti zdraviji? Bolje se osjećati? Biti aktivniji?

Što VI želite????

Ono što ja mogu reći iz svog iskustva, većina kreće tako da želi smršavjeti. Tako sam i ja krenula. Ali da bi promjena bila dugotrajna i učinkovita potrebno je kasnije promijeniti cilj. Ja sam i sama počela prije 15 godina sa ciljem da želim smršavjeti. Danas je moj cilj drugačiji – imati zdravo i funkcionalno tijelo.

Zašto je to bitno? Ako je cilj smršavjeti, kad vidimo da smo smršavjeli podsvjesno nama je cilj ispunjen i vraćamo se starim navikama. Tako se vrate i kilogrami, a kroz neko vrijeme ide opet cijeli proces iz početka.

Svatko sebi treba zadati svoj cilj.

Moj cilj je zdravo i funkcionalno tijelo. Što to znači za mene? Znači da sam zdrava, da se dobro osjećam, da s lakoćom izvršavam dnevne zadatke i da na treningu osjećam funkcionalnost tijela, da tijelo izvršava svoju svrhu („tijelo je stvoreno za kretanje“).

Ja trčim. Trčanje je za mene esencijalni pokret. Nema ništa iskonskije od trčanja, još od davnina kad je čovjek trčao prirodom u potrazi za hranom. Opet, svaka osoba mora pronaći aktivnost u kojoj se osjeća zadovoljno. Ako osjećaj nije dobar, tada je teško zadržati fokus na cilju.

Ne postoji aktivnost u kojoj će se svatko pronaći, ali svatko može pronaći aktivnost za sebe u kojoj će uživati.

Ne volite trčati!? To je sasvim u redu. Krenite vježbati u teretani.

Ne volite dizati utege, u teretani vam je zagušljivo? To je sasvim u redu. Možda ćete uživati u vožnji biciklom?

Ne volite voziti bicikl?! I to je sasvim u redu. Možda ćete uživati u plivanju? Odlično!

 

Hoćete li ove godine postati fit do ljeta?

 

Sanja Starešinić, trener osobnog razvoja

%d bloggers like this: